Pályázat

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Záró sajtóközlemény

Önkormányzat / Pályázatok / Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés - TOP-1.2.1-15 / Tájékoztató

2019. június 18.
TÉNYŐ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, KAJÁRPÉC KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT
PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA: TOP-1.2.1-15-GM1-2016-00017

A SOKORÓALJA VIDÉKE KIBŐVÜLT TURISZTIKAI KÍNÁLATTAL VÁRJA LÁTOGATÓIT

Tényő Község Önkormányzata partnerségben a Kajárpéc Községi Önkormányzattal, bővítette turisztikai kínálatát a térségbe érkező látogatók számára. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat támogatásával a TOP turizmusfejlesztési projekt keretein belül megvalósult beruházások az elmúlt fél év során nyerték el végleges formájukat.

Tényő és Kajárpéc települések számos, a kulturális- és ökoturizmushoz tartozó vonzerőket tud felsorakoztatni, melyek tovább bővültek olyan elemekkel, amelyek az év minden évszakában tudnak élményt, vonzó programot kínálni az ide látogatóknak.

A projektből megvalósított fejlesztésekből mindegyikre településre jutott. A legnagyobb beruházásként Tényő településen kialakításra került egy turisztikai rendezvénytér lehetőséget biztosítva arra, hogy a térségi szinten is érdeklődésre számot tartó rendezvények az év minden szakában megrendezésre kerülhessenek időjárási körülményektől függetlenül. Az Euró- Generál Zrt. által kivitelezett épület részben vázas szerkezetű, amely biztosítja, hogy a tavaszi és nyári időszakban nyitott oldalú legyen, ezáltal megoldott az épület kapcsolata a természettel, és így még magasabb számú közönség szórakoztatásához teremt feltételeket.

Kajárpéc örökségei közül az 1797 és 1800 közt épített római katolikus templom szentélyének hátsó fala került restaurálásra Novák Judit restaurátor közreműködésével, míg a közbeszerzésen nyertes ajánlattevő DÁVIDBAU Építő és Faipari Kft. az 1896-ban épült Tájház rekonstrukcióját végezte. Az épület sávalapozással készült, teljes egészében őrzi a hagyományos népi építészeti értékeket, melyek a felújítást, bővítést követően is fennmaradtak, a rekonstrukció az eredeti anyaghasználatának, karakterének megőrzésével történt. Az átalakításnak köszönhetően a hátsókertre tájolt, nyitott közösségi tér bővült további két oszlopegységgel, amely a településen már hagyománynak számító különböző rendezvényeken fedett, de mégis szabadtérhez kapcsolódó közös foglalkozásokra, régi tárgyak, mesterségek bemutatására ad lehetőséget. A projektben elkészült egy „Virtuális Valóság” játék is, mely segítségével a látogatók a Legendák túra fontosabb helyszíneire, illetve helyi nevezetességekbe léphetnek be a virtuális valóság segítségével, mely a mai fiatalok számára is érdekes, élvezetes program.

És ha a térségbe látogatunk, ne feledkezzünk el a Sokoróalja vidék kitűnő borairól, gyönyörű túraútvonalairól, melyeket gyalogosan vagy kerékpárral egyaránt bejárhatunk.

A projekt menedzsment feladatait a konzorciumi partner, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat látta el.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.