Pályázat

Legfrissebb képeink Tovább a galériába...

Tájékoztató

Önkormányzat / Pályázatok / Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés - TOP-1.2.1-15
Tájékoztató menüpont almenüpontjai:

Sajtóközlemény a szakmai előrehaladásról

Záró sajtóközlemény

 

Tényő Község Önkormányzata
"Négy évszak a Sokorón" - turisztikai programcsomag

PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: TOP-1.2.1.-15-GM1-2016-00017

  

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

A fejlesztendő terület bemutatása

Győrtől délkeletre, a Győri-medence és a Bakony között helyezkedik el a Sokorói-dombság, mely táj átmeneti terület a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység között. A Magyarországra látogató külföldiek véleménye alapján az egyik legkeresettebb turisztikai vonzerő hazánk kultúrája, a kulturális rendezvények, műemlékek, népszokások, ezért különös fontossággal bír, hogy a projekben támogatást nyert két település, Tényő és Kajárpéc a kulturális- és örökségturizmushoz, valamint az ökoturizmushoz tartozó vonzerőket tud felsorakoztatni. Projektünkben egy olyan turisztikai programcsomag megvalósítását tervezzük ezen vonzerőkre alapozva a térségben, amely az év minden évszakában tud élményt, vonzó programot kínálni az ide látogatóknak.

 

A projektben tervezett konkrét tevékenységek bemutatása

1. Turisztikai rendezvénytér kialakítása

Tényő és Kajárpéc települések az elmúlt évtizedben számos olyan rendezvény gazdái lettek, amelyek térségi szinten is érdeklődésre tartanak számot, emiatt több ezer fő látogatóra is alkalmas térrel kell rendelkezniük, illetve nem megfelelő időjárási körülmények között is biztosítaniuk kell, hogy a programok megvalósulhassanak. Emiatt kapott helyet a projektben egy turisztikai tér rendezvénytér kialakítása Tényő településen.

2. A kajárpéci Római Katolikus Templom fejlesztése

Az 1797 és 1800 közt épített kajárpéci római katolikus templom állapota erősen leromlott, felújítása sürgető feladat. A falak vakolatának állapotát 2015. őszén utólagos vízszigetelő rendszerrel helyreállítottuk, de a belső állapot további romlásának megelőzésére a figurális, ornamentális belső falfestés elengedhetetlen. A templom megkezdett felújítását mindenképp folytatni szeretnénk, ebből a pályázatból a szentély restaurálását szeretnénk megvalósítani.

3. Tájház rekonstrukciója és a helyi termékek bemutathatóvá tételének elősegítése Kajárpécen

A kajárpéci Tájház 1896-ban épült tégla sávalapozással, teljes egészében őrzi a hagyományos népi építészeti értékeket, melyek a felújítást, bővítést követően is fennmaradnak. A meglévő tájház épületének felújítása, bővítése az épület eredeti anyaghasználatának, karakterének megőrzésével történik. A tervezett átalakítással a hátsókertre tájolt, nyitott közösségi tér bővítése további 2 oszlopegységgel, amely (a településen már hagyománynak számító) különböző rendezvényeken fedett, de mégis szabadtérhez kapcsolódó közös foglalkozásokra, régi tárgyak, mesterségek bemutatására ad lehetőséget.
4. Meglévő turisztikai kínálat bővítése

Ahogy a kereslet-kínálat elemzésénél tanulmányunk is kimutatta, a térségbe utazó turisták számának növeléséhez, az itt eltöltött idő hosszabbításához, a többletbevétel eléréshez nem elég ha új rendezvényhelyszíneket alakítunk ki, vagy turisztikailag meghatározó épületeket újítunk fel, hanem programokra, komplex turisztikai termékre van szükség, aminek a hatására a turista a helyszínre utazik, és ott szolgáltatásokat vesz igénybe. A turisztikai kínálat bővítése projektünkben három irányban valósul meg:
- Komplex túrák a Sokoróalján négy évszakon át
- Rendezvények négy évszakon át
- „ Virtuális Valóság” játék
Turisztikai programcsomagunk minden eleme kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a nyári időszak szerepének csökkenésével párhuzamosan nőjön a tavaszi és az őszi, valamint az év végi időszak jelentősége. Ezt úgy kívánjuk elérni, hogy minden évszakban kínálunk programokat illetve olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek időjárástól függetlenül elérhetőek.


SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 100.150.272FT

FORINT TÁMOGATÁS MÉRTÉKE (%-BAN): 100%

A PROJEKT FIZIKAI BEFEJEZÉSÉNEK TERVEZETT DÁTUMA: 2018.10.31.